Opticien Leidschendam

Voor al uw vragen.

In een burn-out verzeild geraakt? Schakel een psycholoog in

Psychologenpraktijk

Wanneer je het zowel op het werk als op privégebied constant druk hebt, dan is het niet raar als het je op een dag allemaal een beetje te veel wordt. Alleen al in Nederland zijn er elk jaar opnieuw duizenden mensen die zich op een gegeven moment ziek melden bij hun werkgever. Zij voelen zich op dat moment niet goed en zullen de klachten wellicht omschrijven als klachten die passen bij een normale griep, maar eigenlijk is er dan waarschijnlijk wat meer aan de hand. Het zou namelijk goed kunnen dat je een burn-out hebt, of daar dicht tegenaan zit. Een aanmelding bij een psychologenpraktijk zou dan ook de meest passende actie zijn in deze situatie. Om meer over de symptomen te weten te komen, alsmede over het nut van het werk van een psycholoog en het op tijd ingrijpen, nodigen we je uit om even verder te lezen.

Psychologenpraktijk

Aan welke symptomen is een burn-out eigenlijk te herkennen?

Als er één symptoom is die symbool staat voor een burn-out, dan is het wel chronische vermoeidheid of zelfs oververmoeidheid, zelfs op of na dagen waarop je weinig hebt ondernomen. Andere veel voorkomende verschijnselen bij mensen met een burn-out zijn concentratieproblemen, een hoge mate van prikkelbaarheid, gevoelens van onrust en hoofdpijn. Soms kunnen als gevolg hiervan ook op andere plekken in het lichaam pijnen ontstaan die ogenschijnlijk niet te verklaren zijn.

Het nut van de inzet van een professionele psycholoog

Wanneer je je met een burn-out meldt bij een professionele psycholoog, dan zal de behandeling mogelijk veel weg hebben van een depressie behandeling. Bij burn-outs staat hoe dan ook het verlagen van jouw (over)belasting centraal. Er wordt dus toegewerkt naar een situatie waarin je structureel meer rust krijgt, zij het wel met respect voor de doelen en wensen die je hebt, zowel professioneel als privé.

Grijp op tijd in

Als je zelf merkt dat je het al sinds lange tijd erg druk hebt en weinig tijd hebt voor jezelf, en je ondervindt daarbij ook nog eens een toenemende hinder van klachten zoals hierboven beschreven, dan kun je het best zo snel mogelijk aan de bel trekken. Hoe eerder je er namelijk bij bent en eventueel met behandelingen begint, hoe minder heftig het uiteindelijk allemaal is en hoe korter de behandelingen in hun totaliteit duren.

Hoe zit het eigenlijk met kosten en vergoedingen?

Wanneer je met een burn-out en/of een depressie kampt en je wenst daarvoor in behandeling te gaan bij een goede psychologenpraktijk, dan is het logisch dat je diverse sessies zult afnemen. De kosten van dit geheel kunnen dan ook behoorlijk oplopen. Uiteraard wil je dan ook van tevoren weten of je zorgverzekeraar hier iets van vergoedt.

Welnu, wat betreft mentale klachten is er een duidelijk onderscheid gemaakt tussen mensen die de zogeheten DSM-5 psychiatrische stoornis hebben en mensen die deze stoornis niet hebben. Alleen mensen met deze stoornis krijgen zorg van de psycholoog namelijk vergoed vanuit de basisverzekering, al wordt dan nog wel verwacht dat je jaarlijks 385 euro betaalt aan eigen risico.